Keresés - Kategóriák
Keresés - Kapcsolattartók
Keresés - Tartalom
Keresés - Hírcsatornák
Search - Dropfiles
Keresés - Címkék
Friss hírek

Az utolsó versenyszám következett, a Fiatal Lovas Zenés Kűr melyet a Lovasvilág Kft. szponzorált. Ebben a versenyszámban Zengő Réka és Ronaldinho 12 mérte össze erejét a többi lovassal. Réka nagyon szép, átgondolt, pontos lovaglást mutatott be. Charlotte Remy azonban egy ici-picit jobbnak mutatkozott nála. Ezzel együtt örültünk Réka második helyének.

Eljött a búcsú pillanata. Első helyen a szponzoroknak szeretnék köszönetet mondani! Támogatásuk jövőre is számít. Köszönjük a versenyzőknek, edzőknek, szülőknek, támogatóknak, nézőknek, hogy itt voltak.

Ahogy minden évben, most is szeretném megköszönni Anikónak és Robinak, hogy megrendezte ezt a versenyt. Mielőtt rátérnék kik is segítettek abban, hogy jól érezzék magukat a versenyzők Máriakálnokon, köszönet szeretnék mondani a bíróknak, hogy négy napon keresztül a maximumot nyújtották. Ahhoz, hogy ez Fesztivál ilyen jól sikerüljön, egy jól szervezett csapatnak is lennie kell. Néhány név a teljesség igénye nélkül. Norbi, a fáradhatatlan szpíker. Julcsi az eredményhirdetések ceremónia mestere, a háttér feladatok kézben tartója. Anita aki megszervezte az itt lévők ellátását, foglalta a szállásokat, kezelte a pénzügyeket, mindenütt ott volt, mindig mindent megoldott. A díjlovas világban mindenki által ismert Ata, aki a szünetekben ott rodeózott a pályán a kistraktorral, hogy a pálya a következő versenyszám előtt a legjobb állapotban legyen. De szeretném megemlíteni a stewardokat, ha név szerint nem is tudom felsorolni őket. A versenyirodát, akik négy napon keresztül csak számoltak, számoltak és számoltak. A technikusok, a laphordók, írnokok, catheringesek, és csak remélem, hogy senkit nem felejtettem el itt lévők közül. Nélkülük, láthatatlan jelenlétük nélkül nem működött volna ez a négy nap.

Külön köszönet jár a Magyar Lovas Szövetségnek, aki támogatta is a versenyt. A Díjlovagló Szakbizottságnak valamint Görömbei Juditnak, aki ebben az évben is idejét nem kímélve publikálta azokat a cikkeket, amelyek itt születtek meg.

Jó, hogy újra itt lehettünk. Viszont látásra 2019-ben!

*****

Ne felejtsék el, ma van ANYÁK NAPJA! Még időben van mindenki ahhoz, hogy egy virág csokorral vagy egy telefonhívással megörvendeztesse szeretteit.

Egy pici történelmi áttekintés a versenyről: Losonczy Anikó és Ács Róbert 2015. évi hazaköltözésük után határozta el, hogy a Kaposvár és Fót CDI versenyek mellé haza hoz magával egy harmadik CDI versenyt is. A gondolatot tette követte, és 2016-ban megrendezte a Dressurzentrum Kft. az első Díjlovagló Fesztivált melyet már akkor is egy CDNA/B verseny előzött meg. Akik akkor itt voltak emlékezhetnek rá, hogy már ezen a „bemelegítő” versenyen szinte ugyanaz a rendezői gárda vett részt, mint itt ezen a mostani versenyen.  Stabil, állandó csapata van a versenynek, ez a siker egyik záloga. A 2016-os CDI3* versenyen összesen 9 nemzet 100 lovasa 150 lóval vett részt. Következett 2017, amikor a bemelegítő versenynél emelte Anikó és Robi a tétet és bevállalt egy Duna-Bohémia fordulót. Sem előtte, sem azóta nem volt Magyarországon olyan Díjlovagló verseny, ahol 2 nap alatt több, mint 300 startot bonyolítottak le a rendezők. Érthető, hogy az ezt követő héten tartott Fesztivál már nem okozott gondot a rendezőknek. 2017-ben 16 ország 100 lovasa 150 lóval jelent meg. Most 2018-ban kevesebb versenyző vállalta a megmérettetést, ugyanakkor elmondhatjuk, hogy igen erős mezőny alakult ki. Ez az év tehát ebben hozott rekordot. Talán érdemes lett volna több magyar lovasnak is vállalni a kihívást, hisz jellemzően azok előtt a bírók előtt mutathatták volna be programjaikat akik az Arie Yom-Tov Úr által szponzorált bíróképzéseket tartják. Fontos elem, hogy a bírók és lovasok szemlélete, látásmódja közeledjen egymáshoz, ez itt remek alkalom volt ehhez. 

A FEI Junior Zenés kűrt a Motim Zrt. szponzorálta. A versenyszámba három lovasunk került be. Fiataljaink pont a nap legmelegebb időszakában lovagoltak, de eredményesen helyt álltak a 18 fős mezőnyben. Lázár Zsófia Balerina Royallal egyre ütőképesebb párost alkot. Ezt mostani kűrjük is mutatta. Zsófi végül a 7. helyen lovagolhatott be az eredményhirdetésre. Rapi Kitti Krisztina Dancing Queen BC-el 9. lett míg Iván Hanna Bilan 3-al a 14. helyen végzett. Lázár Zsófi edzője Szeicz Erika, Rapi Kitti Krisztinát Garai Máté és Gémes Barna edzi, míg Iván Hanna edzője Ács Róbert.  Csak örülni lehet annak, hogy ebben a nehéz mezőnyben ezek a fiatalok ilyen sikeresen helyt tudtak állni.  

*****

A tegnap este záró versenyszáma a Nagy Díj kűr volt. Egy lovasunk, Szalai Nikolett volt érintett a Braun Medical díjáért kiírt versenyszámban. Ezt a versenyszámot hatalmas reflektorokkal kivilágított pályán rendezték meg.  Az egyes programokat követően a leköszönő lovast Csoba Norbi szpíkerünk egy pohár pezsgővel várta a kijáratnál, és mindenkivel készített egy rövid interjút.  Abból is érezhető mennyire igénybe veheti a lovasokat fizikailag és szellemileg a kűr, hogy sokan még kapkodták a levegőt a rövid kis beszélgetés alatt. Többen először lovagoltak kivilágított pályán, de mindenki egyértelműen elismerően nyilatkozott erről a kezdeményezésről.

Szalai Niki Willy The Hittel végül a nyolcadik helyen lett beszólítva az eredményhirdetésre. Korrekt, jól megkoreografált programot mutattak be, de az erős mezőnyben a néhány hiba kemény pontok levonását jelentette. Gratulálunk a párosnak, aki tervei közt a Világkupa fordulón való részvétel is szerepel.

A versenyszám után Hamza Viktória szabadon idomító előadását láthattuk. Az igen fiatal, mindössze 24 éves Viki négy lovat hozott el ide. Lovai teljesen szabadon, mindenféle felszerelés és kényszerítő erő nélkül mutattak be különböző formációkat, de láthattunk tőle az egyik lóval passage-et, pirouettet, spanyol lépést és még sorolhatnám. Az egyik ponton kutyája is bekapcsolódott az előadásba. Viki bemutatója megmutatta számunkra, nem életkor és lakhely függvénye, hogy valaki megértse a lovak nyelvét és kötelékek nélkül tudjon velük kommunikálni. Hamza Viktória számos helyen tartott már bemutatót, legnagyobb sikere az egyik  OTP Világkupán volt.

 A szombati nap végét egy fergeteges Brasil tánc show és a Big Rider Party jelentette.

Most pedig befejeződött a FEI Póni kűr a Pedro Söröző díjáért. Hoffer Hanna Macciatoval ma is jól lovagolt, szép programot mutatott be. Sajnos egy két kisebb hiba becsúszott, ami nem csoda négy nap folyamatos versenyzés után. Így Hanna ma a 12. helyen végzett. Plutzer Zsófi a 6 éves Haverstein Olympiccal a 16. lett. Számára hatalmas tapasztalatokat adott a verseny így pozitív élményekkel távozik.

A négy nap végén had emeljük ki az ifjú lovasok edzőit is. Hannát Ács Róbert, Zsófit Nébel Viktória és Pachl Péter edzi.

*****

Véget ért a Juniorok versengése is. melyet az Astor Konzorcium Kft. sponzorált. A FEI Junior Egyéni feladatban  Iván Hanna BILAN 3-al az első  harmadban végzett, a 10. helyet hozták el. Lázár Zsófia Balerina Royallal kicsivel lemaradva a 12. helyet szerezte meg. Rapi Kitti Krisztina Dancing Queen BC-el 21, Borza Dominik Feiner Kerllel 25., Berczi Borbála Don Felice-el a 28. helyen végzett.

A Fiatal Lovasok részére kiírt Egyéni feladatban Zengő Réka most a 2. helyet hozta el Ronaldinhoval. A versenyszámot a Human Matrix Kft. szponzorálta.

Még két versenyszám van hátra, a kűrök. Most kezdődött az Intermediaire I. kűr, ebben nem indul magyar lovas. Este a Nagy Díj kűrben viszont igen. Szalai Nikolett Willy The Hittel harmadik indulóként fog belovagolni a pályára. A kűrt követően Hamza Viktória szabadon idomítását láthatjuk majd, melyet a Big Rider Party fog követni.

A holnapi nap 4 programot tartogat még a lovasoknak. A Pony kűrben Plutzer Zsófi Haverstein Olympiccal 9:00-kor, Hoffer Hanna Macciatoval 10:38-kor startol. A Junior kűrben Rapi Kitti Krisztina Dancing Queen BC-el 12:25-kor, Lázár Zsófia Balerina Royallal 12:49-kor, Iván Hanna Bilan 3-al 13:15-kor fog lovagolni. A Nagy Díj Speciálban Ács Róbert Fioretto 35-el 15:20-kor, Németh Gábor Le Baldival 15:40-kor indul. És végül a Fiatal Lovas kűrben Zengő Réka startideje 17:33.

Nézzék őket a helyszínen vagy az élő közvetítésen. Szurkoljunk együtt közösen lovasainknak a verseny utolsó nagy megmérettetésén!

*****

Szombat dél van. Két versenyszámon vagyunk túl, és jelenleg a FEI Junior Egyéni versenyszám zajlik. Csak ismételni tudom, nagyon erős mezőny alakult itt ki. Tudomásom szerint az elmaradt Samorin verseny helyett többen is ide neveztek. Rég láttam ennyi 70% fölötti protokollt. Sok esetben egy 69%-os eredmény csak a 6. helyre elég.

Szeles, borongós reggellel indult a nap, de ez egyáltalán nem volt baj. Sokkal kellemesebb volt ez az időjárás a versenyzőknek, mint a tegnapi perzselő nap. Igaz, ma korábban is kezdtünk. 7:30-kor indult a FEI Póni Egyéni feladat mely a Csodák Palotája díjáért zajlott. Összesen 18 lovas állt rajthoz. Hoffer Hanna Machiatoval ma is jól szerepelt, és bekerült az első nyolcba (68,189%) A 6. helyen szólították be, holtversenyben egy Osztrák lovassal. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Hanna eddig minden nap programot lovagolt. Így ez már a harmadik napja pihenés nélkül, ennek ellenére tudta tartani a csütörtöki 6. helyet. Plutzer Zsófi Haverstein Olimpyc-kal a 18. lett. Zsófinak ez az első nemzetközi versenye, nem csoda, ha nagy nyomást jelent még számára ilyen erős mezőnyben lovagolni. Reméljük, hamarosan megszerzi itt is a kellő rutint.

A második versenyszám a FEI gyermek Egyéni feladat volt mely a Trans United Kft. díjáért zajlott. Örömünkre fiataljaink itt is sikeresen helyt álltak. Hoffer Hanna állóképessége itt mutatkozott meg igazán. Hanna remek lovaglással a 2. helyen került beszólításra Ferrari 6-al (69,167%). A közönség hatalmas tapssal köszöntötte az ifjú versenyzőnőt, aki javítani tudott csütörtöki eredményén. Hasonlóan Vaszilkó Virág Rocardoval és Uzonyi Natália Equestricons Epiascerrel. Ők 68,274%-ot értek el, és ezzel az eredménnyel holtversenyben a 4-ek lettek. Balogh Sára Varistoval most a 8. helyet tudhatta magáénak (63,571%), míg Balogh Sára Labanccal a 9. lett. Ebben a kategóriában erős magyar versenyzői csapat alakult ki, úgy néz ki.

Ma hosszú lesz a nap. 19:30-kor startol majd az Intermediaire Zenés Kűr, melyet 21:00-kor a Nagy Díj Zenés Kűr követ. Ez a versenyszám tavaly is villanyfény mellett, hatalmas hangulatban zajlott. A napot végül egy Brasil Show-al és Big Riders Partyval zárjuk.

*****

Péntek, és ismét meleg. Süt a nap, szinte éget. Igaz, ma csak 10:00-kor kezdtük a napot.

A FEI Gyermek csapatfeladatban ma Hoffer Hanna Ferrari 6-al elhozott nekünk egy 2. helyet. Ferrari 6-al nem fáradtak el, még átgondoltabban, még nyugodtabban lovagolt Hanna és feltornázta eredményét 70 % fölé. 71,603%-ot ért el, gratulálunk. De a többi fiatalnak is csak gratulálni tudunk, ma mindannyian bekerültek az első nyolcba, így az eredményhirdetésen mind az öt magyar lovast részt vett. Hanna példáját követve Uzonyi Natália Equestricons Epiascer-al emelte a tétet, 68,269%-al 5, lett. Vaszilkó Virág és Rocardo remek lovaglással  67,949%-ot értek el, ami jobb volt, mint tegnapi eredményük. Ma ez a 7. helyre volt elég. %). Balogh Zsófi Zoé Labanccal megrázta magát, és megmutatta mit is tudnak ketten. 66,987%-al a 7. helyen végeztek, míg Balogh Sár Varisto-val kicsit talán elfáradt, de 66,538%-al így is elhozta a 8. helyet. A FEI geyrmek Csapatfeladat a Miell Quality Kft. díjáért folyt.

Ezek az eredmények is bizonyítják, hogy ezek az ifjú Hölgyek nem csak bájosak, mosolygósak, cserfesek, hanem eredményeikkel a komoly nemzetközi porondon is megállják a helyüket.

11:45-kor indult a Small Tour a Gemeinde Máriakálnok díjáért. A FEI Intermediate I. versenyszámban ma 9 lovas indult, ebből 4 magyar. Ács Róbert Sunny Girl 48-al ma a második helyet (67,706%) tudta elhozni lovaglásával, amit a közönség hatalmas tapssal köszönt meg. Szokola Csaba mai eredménye Enyinggel (66,559%) ami az 5. helyet jelentette a párosnak. Szalai Nikolett Antonorival a 6. lett (66,529%). Bodnár Robin Kadosa Rocco 462-el a 9. helyen végzett.

10:00-kor startolt a Small Tour az OTP Bank szponzorálásával. A FEI Szent György Díjban 10 programot láthattak az érdeklődők. Nagy örömünkre Szokola Csaba Enyinggel remek lovaglást mutatott be és alig lemaradva az első helyezett mögött 69,529%-al második lett. Szalai  Nikolett Antinorival a 4. helyet tudhatta magáénak (69,118%) míg Ács Róbert Sunny Girl 48-al az 5. helyen végzett (68,118%). Bodnár Robin Kadosának nem sikerült helyezést elérnie, Rocco 462-vel (61,882%) a 10. lett.

A nap következő versenyszáma a Big Tour, a Mabanaf Hungary Kft. díjáért. A FEI Nagy Díjban Németh Gábor Le Baldival a 4. helyen végzet (64,935%). A military világába néha-néha elkóboroló párosunk megmutatta, hogy vér nem vált azért vízzé. A mindig vidám Buga sikerének a taps alapján sokan örültek. Szokola Csaba Das Beste 2-el az 5. helyen (64,326%), míg Ács Róbert Fioretto 35-el (63,804%) lettek beszólítva az eredményhirdetésre.

És végre végre a  FEI Fiatal Lovas Csapatfeladatban megszületett a várva várt első hely. Zengő Rékának és Ronaldinho 12-nek köszönhetjük (69,676%), hogy megszólalt a magyar Himnusz. Köszönjük Réka!  A Fiatal Lovas Csapat másik tagja, Borza Dominik Whispering Beauty-val ma a 11. helyet érte el.  Ezzel a két eredménnyel a Fiatal Lovas Csapatunk a 3. helyen végzett, megelőzve a Belarus csapatot.

A mai utolsó előtti program a Magyar Lovas Szövetség szponzorálásával megrendezett  Nagy Díj ahol egy magyar versenyzőnek szurkolhattunk, Szalai Nikolettnek Willy The Hit-tel. Niki végül a 6. helyen jöhetett be az eredményhirdetésre 65,13%-os eredményével.

Gratulálunk a mai nap minden lovasának, és szurkolunk, hogy holnap és holnapután hasonló vagy még jobb eredmények szülessenek.

A mai utolsó program a 19:00-kor kezdődő fogadás, ahová szeretettel várják a lovasokat partnerükkel és természetesen a bírókat, rendezőket. Ahogy tavaly, biztos, hogy ebben az évben is nagy hangulat lesz. Az időjárás is hűlt egy kicsit a délután folyamán, de mivel egyre hidegebb van szükség lesz a jó hangulatra az esti partyn, hogy ne fázzunk.

*****

2018. május 2-án startolt a Máriakálnoki CDI3*/J/Y/P/CH verseny, ahová 91 lovas 102 lóval nevezett.

A korábbi évek protokollja szerint az Ács József LSE Losonczy Anikó és Ács Róbert vezetésével ebben az évben is rendezett egy a CDI-re „bemelegítő” CDNA/B versenyt, mely a múlt héten került megrendezésre. Hagyomány most már, hogy azon a versenyen összerázódik a rendező gárda. Minden szinte pontosan úgy zajlik mint itt most. A „CSAPAT” az évek során összeszokott, szinte fél szavakból értjük egymást. A FEI versenyiroda Nico Toriani vezetésével folyamatosan értékeli a protokollokat, s már a csütörtöki nap megmutatta, hogy minden a tervek szerint, zökkenőmentesen zajlik.

A verseny eredményeit folyamatosan, élőben nyomon követhetik.

A VERSENY EREDMÉNYEI

Csütörtökön a FEI Gyermek előkészítő „B” feladattal kezdődött a versenynap 8:00-kor. A versenyszámot a PL3 Kft. szponzorálta. Tizenegy lovas mérte össze tudását. A versenyszám bírái voltak: H: Hillier Orsolya; C: Thomas Lang; B: Peter Engel. A magyar versenyzők közül Hoffer Hanna Ferrari 6-al pontos, precíz lovaglással a 3. helyen végzett. Eredménye 69,487%. Balogh Sára Varistoval a 4. lett (68,397%), Vaszilkó Virág Rocardoval a 6. helyen végzett (67,244%) mig Uzonyi Natália Equestricons Epiascer-al a 8. helyet szerezte meg (65,833%). Balogh Zsófi Zoé Labanccal most csak a 11. helyen tudott végezni, de reméljük hamarosan Őt is az első nyolc közt köszönthetjük. A versenyszámban első helyezett Emily Bertha (AUT) 70,513%-ot ért el, így azt mondhatjuk, különösen erős mezőny jött össze most itt Máriakálnokon. Ezt egyébként minden versenyszámra mondhatjuk így a verseny második napjának vége felé. Nagy kihívást jelent ebben a mezőnyben egy CDI versenyen helyt állni, fiataljaink remekül szerepeltek, gratulálunk nekik és edzőiknek is.

10:00-kor startolt a Small Tour az OTP Bank szponzorálásával. A FEI Szent György Díjban 10 programot láthattak az érdeklődők. Nagy örömünkre Szokola Csaba Enyinggel remek lovaglást mutatott be és alig lemaradva az első helyezett mögött 69,529%-al második lett. Szalai  Nikolett Antinorival a 4. helyet tudhatta magáénak (69,118%) míg Ács Róbert Sunny Girl 48-al az 5. helyen végzett (68,118%). Bodnár Robin Kadosának nem sikerült helyezést elérnie, Rocco 462-vel (61,882%) a 10. lett. A félreértések elkerülése érdekében írom, hogy Rocco azonos Robin régi lovával, His Royalty-val, csak a FEI nyilvántartásban szerepel a Rocco 462 néven.

A Szent György Díj bírói E: Eduard de Wolf van Westerrode, H: Yuri Romano; C: Peter Hansághy; M: Barbara Ardu; B: Thomas Kesler voltak.

Mindeközben folyamatosan melegedett az idő. Ebben az évben valahogy elmaradt a tavasz, rögtön a nyárba csöppentünk. Szerencsére az eddigi eredményeken nem érződött a hirtelen jött nyári meleg hatása.

12:00-kor kezdődött a póni lovasok versenyszáma amely  az Interhorse Truck Kft. díjaiért zajlott.  Nagyon erős mezőny jött össze a FEI Pony Csapat feladatban is, melyben Hoffer Hanna Macciatoval a 6. helyen végzett 69,952%-al. Ez az eredmény önmagában is igen szép, főleg ha még azt is hozzá tesszük, hogy ezt egy 19 fős mezőnyben érte el Hanna. Plutzer Zsófia a saját maga által belovagolt Haverstein’s Olimoyc-al 16. lett míg Lázár Zsófi, aki még mindig izgul a pályán Sinbaddal a 17. helyet szerezte meg. Az eredmények alapján a csapat bajnokságban a magyar csapat a 4. helyen áll.

A Póni egyéni feladatot bírálták: E: Hillier Orsolya; C: Peter Engel; M: Thomas Lang.

Ezt követően már csak egy versenyszám volt hátra, a FEI Junior Egyéni feladat az OIL díjáért, ahol 30 fős mezőny gyűlt össze. Az első helyen végzett lovas, Valentina Pister (GER) itt is 70% fölötti eredményt ért el (70,333%). Hatalmas örömünkre ebben a népes és erős mezőnyben Lázár Zsófi Balerina Royallal az első harmadban végzett. Végre nem izgult (vagy kevésbé.) és egy preciz, átgondolt lovaglással 68,242%-al a 9. helyen végzett. Iván Hanna Bilan 3-al a 14 . helyet érte el, (67,061%) míg Borza Dominik Feiner Kerl 80-al 24.; Rapi Kitti Krisztina Dancing Queen BC-vel 25.; Berczi Borbála Don Felice 4-el a 28. lett. Ezzel az eredménnyel a magyar csapat a 3. helyen áll megelőzve a Lengyel csapatot.

A juniorokat bírálták: E: Yuri Romanov; H: Hillier Orsolya; C: Peter Hansághy; M: Ilja Vietor; B: Peter Engel. S ezzel talán az összes bíró nevével meg ismerkedhettek.

Jó hangulatú, de fárasztó napot zártak a lovasok és a rendezők. Hamarosan a pénteki nap eredményei következnek.

Lejegyezte: Nagy Judit

 

Élő közvetítés

NEVEZÉS RAJTENGEDÉLY ÜGYFÉLKAPU VERSENYNAPTÁR Programgyűjtemény Régi oldal Magyar Lovas Szövetség FEI EURODRESSAGE

KAPCSOLATOK

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 70 426 4500
Licenc ügyintézés MLSZ:
+36 1 499 9950

Facebook