Keresés - Kategóriák
Keresés - Kapcsolattartók
Keresés - Tartalom
Keresés - Hírcsatornák
Search - Dropfiles
Keresés - Címkék
Friss hírek

Az NLSF program több szakágat is támogat, közte a díjlovaglást is.

A program lovasai Szokola Csaba, Komjáthy-Losonczy Anikó, Yom-Tov Jázmin, Pachl Benedek elsősorban csapatként, míg Fonyódi Ildikó para-díjlovasként tűzték ki maguknak az olimpiai kvalifikációt. Az NLSF program már az előző években is támogatott ebből a szakágból versenyzőket, többek között a nagyobb nemzetközi versenyzések finanszírozásával.
Idén pedig az eredetileg meghatározott kereten felül egy komolyabb összeget szavazott meg a díjlovagló szakágnak a bizottság. Az NLSF program -többlépcsős, teljesítményarányú elszámolásban- versenyzési hozzájárulást ad a fent írt sportolóknak, mely nagyban megsegíti a komoly nemzetközi megmérettetésekre való kijutást és az olimpiai kvalifikációra való felkészülést. Ezen kívül pedig az olimpiai kvalifikációs versenyrendezési költségekhez-mely idén nyáron hazánkban lesz- járul hozzá nagy mértékben. Díjlovaglásban a „C” csoport olimpiai kvalifikációs versenye Magyarországon, Pilisjászfalun zajlik majd 2023. június 7-11.között. Ez a siker Arie Yom-Tov úrnak köszönhető.


Az NLSF program díjlovas versenyzője Yom-Tov Jázmin egészen 12 éves kora óta díjlovas élsportoló. 16 évesen az emiatt költözött ki Hollandiába, azóta is ott képzi magát és készül minden versenyre. 2015-óta rendszeres résztvevője a korosztályos Európa-bajnokságoknak, évről évre jobb eredménnyel. Három nemzetközi versenyen való startjával megszerezte a Felnőtt Európa-bajnokságra való minősülést. Idén olimpiai kvalifikációra készül.

Mindig ez az első kérdésem, mert fontosnak tartom, hogy az érdeklődő olvasók egészen a kezdetektől végig tuják kísérni a sportpályafutásod. Minden élsportolónak egy két kivételtől eltekintve hasonlóan kezdődött a lovaglás. Ez alól te sem vagy kivétel. Élsportoló, válogatott lovas, 21 évesen már kétszeres Felnőtt Magyar Bajnok vagy díjlovaglásban. Hogy kezdődött a lovas pályafutásod?
Egészen kicsi koromban. A nagyapámra vezethető vissza, ő még dolgozott lovakkal. Édesapám vett a bátyámnak egy pónit, akit nagyon megszerettem, körülbelül innen számolnám. Az Aranypatkó lovarda volt hozzánk a legközelebb és addig nyúztam a szüleimet, míg végül elvittek oda. Ott kezdtem lovagolni Partics Katalin volt az edzőm. Az első időkben iskolalovaglás-jelleggel, abszolút hobbi szinten űztem, mert a fő sportom a tánc volt, amit viszont komolyan versenyszerűen csináltam, világbajnoki minősülésig jutottam. Viszont a lovaglás egyre jobban beszippantott és elérkezett az az idő, amikor választani kellett. A választ mindenki láthatja.
Körülbelül tíz éves voltál amikor átmentetek Sóskútra.
Igen. Debreceni Jánosnál folytattam a lovaglást, aki azt javasolta, hogy kezdjek el díjlovagló edzéseken is részt venni, mert az ülésem nem igazán volt megfelelő. Így is tettünk, Pachl Péter kezdett el velem foglalkozni. Abban az időszakban határoztam el, hogy a díjlovaglás az, ami a legközelebb áll hozzám ebben az edzőmnek is nagy szerepe volt, kiváló szakembernek tartom.

Így kerültél Pilisjászfalura?
Igen, Péter bázisa ott volt, a mai napig ott van és mivel komolyan akartam ezt űzni, odamentem hozzá, hogy ne csak alkalmi, hanem napi munkát tudjunk végezni, a körülmények is jobban megfeleltek a versenysport számára. Ekkor 12 éves voltam.

Pónival kezdtél versenyezni?
Inkább nagy lovakon 2013-tól folyamatosan, de voltak pónijaim is, akivel versenyeztem. Egyikük Jazzo 2016-ban 13. lett az Európa-bajnokságon. A lovakat nem úgy kell elképzelni, hogy mindegyik extrán képzett nagydíjas volt, hanem, volt ilyen is-olyan is. Nagyon sokat kellett dolgozni velük Péterrel, hogy eredményes legyek. Szerintem ez jó dolog, mert megtanulod a különböző típusú, habitusú stb.. lovakat is kezelni.

Melyik volt az első ló, ami nagyon nagy hatással volt rád? Hogy hívták?
Hármat is tudok mondani, az egyik a már említett Jazzo, a másik Duna Luna. 2015-17 között versenyeztem vele. Ő volt az első komolyabb lovam, amit már kifejezetten erre a sportágra készítettek fel, nagyon sokat tanított nekem. Első Európa-bajnokságomat is vele csináltam végig. A harmadik ló pedig Sierappel, vele mentem először felnőtt Nagydíjat 14 évesen.

12 évesen már kijártál Hollandiába lovagolni. Miért?
Kerestük a lehetőségeket a további fejlődésre és azt kellett megállapítani, hogy mind versenyzés, mind további céljaink eléréséhez ki kell menni külföldre. Ez a folyamat 12-13 éves koromtól indult el, rendszeresen kijártunk. Édesapám egyik ismerőse ajánlotta a Hexagon istállót, mert nagyon jó tapasztalata volt velük, oda mentünk rendszeresen edzeni és tanulni a tanítási szünetekben, illetve később a nagyobb versenyeim előtt. Leunus van Lieren és Tamar Zweistra voltak az edzőim, illetve itthon pedig továbbra is Pachl Péter.

Bőven lehettél volna még junior kategóriában, de te amint lehetett, feljebb léptél az U25-be. Miért?
Mindig az olimpia volt a cél és az U25 kategória volt az, ahol már hasonlóak a feladatok, mint a felnőtteknél. Alulról karcoltam a korhatárt, így utólag nézve lehet, hogy kicsit túl korán volt ez. Nem is sikerült jól a 2017-es év. A következő évekre a célkitűzés az volt, hogy ebben a kategóriában bejussak az Európa-bajnokságok döntőibe, tapasztalatot, rutint szerezzek. 2018-ban volt az első U25 Eb-m Exloo-ban 16 évesen, első tartalék voltam a döntőre Hexagon’s Zodinde nevű lovammal. 2019-ben szintén vele indultam az Európa-bajnokságon, San Giovanni in Marignano-ban, a döntőben 13. helyezést értük el, 2020-ban pedig itt Magyarországon, Pilisjászfalun, ott 12. helyen zártunk szintén a döntőben. Elégedett voltam ezekkel az évekkel, mert sikerült a kitűzött célt teljesíteni. 2021-ben Hagenben volt az Európa-bajnokság. Hexagon’s Grandville volt a lovam. A döntőben 9. helyezést értünk el, nagyon büszke vagyok erre az eredményre. Illetve szintén vele Felnőtt Országos Bajnok címet is megszereztük abban az évben.

Sokan nem tudják, de a lovaglás miatt 16 évesen életvitelszerűen kiköltöztél Hollandiába, átlagban napi nyolc lovat lovagolsz. Mindent ennek rendeltél alá.
Igen, edzőm Sjef Janssen, Anky van Grunsven férje, és ahogy anno Pachl Péter miatt Pilisjászfalura, miatta pedig Eindhoven mellé költöztem. Ő egyszer felajánlotta, hogy szívesen edzene engem és rá három hétre kimentem. Nagy álmom volt ez, nem is gondoltam, hogy lehetséges lesz-e egyáltalán. 16 évesen nem volt egyszerű, meg nagyon szociális ember vagyok, hiányoztak a barátaim, viszont a sport szempontjából nagyon megérte.

Nem bánsz egy percet sem?
Hogyha újra csinálnám, akkor ugyanezt a döntést hoznám. Ráadásul itt minden hétvégén tudok versenyezni, ha akarok, igen komoly rendezvényeken is, azokkal, akikkel az Európa-bajnokságokon is találkozom.

A tavalyi szezonod, hogy sikerült, mi volt a fő cél?
Verseny szempontjából egyértelműen a Korosztályos Európa-bajnokságon való részvétel volt, erre készültünk egész évben. A cél itt az volt, hogy jobban teljesítsek az előző éveknél. Itt Magyarországon, Pilisjászfalun került megrendezésre. Az U25 kategóriában For Joy nevű lovammal indultam. Sikerült egy helyezést javítanunk, úgy, hogy For Joy a mezőny egyik legfiatalabb lova volt, nyolcadik helyen zártunk a döntőben. Ő három éves kora óta van nálam, Pachl Péterrel segítségével képeztük, tehát „saját nevelés” ezért külön büszke vagyok rá. For Joy-al tavaly még U25 Országos Bajnok is lettem, ez még az Eb előtt volt. Úgy gondolom, vele jól sikerült a tavalyi versenyszezon, minden a tervek szerint működött. 2022-ben sikerült megvédenem a Felnőtt Országos Bajnok címemet is Hexagon’s Grandville-el. Egyébként őt akartam vinni a korosztályos Eb-re, de For Joy annyira kirobbanó formában volt az OB-n, hogy inkább rá esett a választásunk, szerencsére jól döntöttünk.

Mik az idei célok, tervek? Hány lóval készülsz?
Az idei év fő versenye számomra az olimpiai kvalifikáció, ami Pilisjászfalun lesz nyáron. Mindent ennek rendelünk alá. Január óta én már versenyzem. Júniusig teljesen fel van építve a felkészülési metód. Az NLSF programból egy komolyabb összeget kaptam, amit versenyzési költségekre tudok használni.
Tervben van még, hogy szeretnék a Fiatal Lovak Világbajnokságán és az Országos Bajnokságon indulni, illetve utoljára U25 kategóriában az Európa-bajnokságon. De most jelenleg a legfontosabb a kvalifikációs verseny.
For Joy és Grandville már visszajött a téli pihenőről, dolgozunk, ők ketten az első számú lovaim, már Exlooban CDI3*-os versenyen indultunk január elején, hogy visszarázódjunk a mindennapokba. Ezen kívül van egy másik nagydíjas lovam Hyde és két nyolcéves, Kay aki pedig nemsokára készen áll erre, és Kaboom aki ugyancsak tanulja a nagydíjas feladatokat. Velük is versenyzem majd idén. Illetve van még egy hihetetlen tehetséges 7 éves, és egy 5 éves lovam is.


Fotók:
 Equigeniek Paardenfotografie
lovasfoto.hu - Krisztina Hajdu

Forrás: Lovasaink útja az olimpiára

Élő közvetítés

NEVEZÉS RAJTENGEDÉLY ÜGYFÉLKAPU VERSENYNAPTÁR Programgyűjtemény Régi oldal Magyar Lovas Szövetség FEI EURODRESSAGE

KAPCSOLATOK

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Licenc ügyintézés MLSZ:
+36 1 499 9950

Facebook