Keresés - Kategóriák
Keresés - Kapcsolattartók
Keresés - Tartalom
Keresés - Hírcsatornák
Search - Dropfiles
Keresés - Címkék
Friss hírek

Kruzsicz József Emlékverseny - A díjlovaglás ünnepe Mezőhegyesen

2018. június 30. - július 1. között CDN A*/B kategóriás versenyt rendeztek Mezőhegyesen, mely a Békés megyei díjlovagló bajnokság fordulója is volt. A versenyt KRUZSICZ JÓZSEF EMLÉKVERSENYKÉNT hirdették meg a szervezők. Ezzel a kiváló mezőhegyesi lovas előtt tisztelegtek a mai utódok, s méltó módon emlékeztek Kruzsicz József lovasmúltjára, eredményeire, példaként állítva a mai fiatalok elé. Kruzsicz József a kétszeres díjlovagló bajnok, sikeres követője volt Magyar Imrének, aki szintén mezőhegyesi színekben versenyzett és a Magyar Díjlovaglás örökös bajnoka címet is kiérdemelte.

A központi ménesudvarban, az óriás platánok árnyékában, igényesen kialakított pályán összesen 74 startot láthatott a szűkkörű, de rendkívül érdeklődő közönség. A két nap hangulatát meghatározta az a történelmi légkör, ami a versenyhelyszínt övezte.

A versenyszámok a kezdők részére kiírt E3-tól a Szent György Díjig és a Nagydíjig követték egymást. A régió lovasai mellett a szervezők és a versenyző társak nagy örömére, indult több I. osztályú díjlovas is, így Nébel Viktória, Szokola Csaba, Burger Orsolya, Tóth Andrea, Nagyházi Júlia, Babinszky Zsuzsa, Edmár Péter, akik közül többen elhozták tanítványaikat is. Bemutatott programjaik sok tapasztalattal szolgáltak a jelenlévő kezdő díjlovasoknak, akik a pálya széléről csodálták a mozdulatokat, a figurákat, az eleganciát, a ló és lovas kitűnő együttműködését. Remények szerint rendkívül sokat tanultak a látottakból.

A versenyprogramok során jól felkészített lovakat, jól felkészült lovasokat értékelt a zsűri. A pontszámok is ezt támasztották alá. A licenc nélküliek is – szintjüknek megfelelően – eredményesen teljesítettek. A Békés megyei lovasok számára bajnoki forduló is volt, értékes pontszámokat gyűjtöttek a két nap során.

Érdekesség, hogy az első napi pontjai alapján Burger Orsolya egyet lépett előre az országos ranglistán, s az ötödik helyet foglalta el. De a megyei ranglistán is történt helycsere.   

A két napos verseny kitűnő hangulatban, zökkenőmentesen zajlott. A szervezők pontos, szakszerű munkával segítették a gördülékeny lebonyolítást. A pálya körül mosolygós emberek követték a programokat, s tapssal jutalmazták a látottakat.

A versenybíróság tagjai -  elnök: Berényi Miklós (I. osztályú), tagok: Balázs József (I. osztályú), Berényi Miklósné Anna (II. osztályú), Wágenhofferné Magyar Ágnes (II. osztályú), Ilyés Csaba (I. osztályú) – a pontozás mellett, mindenkinek igyekeztek néhány jó szóval, tanáccsal is értékelni a látottakat, segíteni a jobb eredmény elérését.

Elismerés Csercsa Sándornak, aki nemcsak kezdeményezője volt ennek a versenynek, de tevékenyen részt vett az előkészítésben. Feleségével, Fái Noémivel, egy nagyon szép, informatív kiadványt is készítettek a versenyzők, a nézők számára. Emellett egy részletes útmutatót is összeállított a műsorvezető részére, így több információt kapott a közönség a pályán látottakról és a versenyző lovasokról.

A Kruzsicz család jelenlévő tagjai külön is megköszönték Csercsa Sándor díjlovaglásért végzett munkáját, az elődök emlékének ápolását. A versenyeken elért eredményei alapján Kruzsicz József késői utódját tisztelik benne.

A Kruzsicz család tagjai mellett jelen volt a versenyen - bírói minőségben - Magyar Imre lánya, Ágnes is. Jelenlétük különlegessé, érzelmekben gazdaggá tette a verseny légkörét.

A versenyzők, a szakmai stáb tagjai elismerően szóltak a verseny megrendezéséről, a helyszínről, búcsúzóul többen reményüknek adtak hangot, hogy jövőre lesz folytatás.

 

Utóirat

Ez a szép ,,mese” pedig úgy kezdődött, hogy… Csercsa Sándor fejében kipattant az ötlet, megkereste Babinszky Zsuzsát, aki azonnal igent mondott. Találkozót szerveztek, immár ketten, Janesz Jánossal, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. illetékesével. Fogadókészségre találtak Mezőhegyesen. Azonnal elindult díjlovas berkekben a szervezés, a régió felelős, a szakbizottság néhány tagja, a versenybírók mondtak igent azonnal erre a nagyszerű lehetőségre. Fülöp Noémi, aki a mezőhegyesi lovas edzője egyben, és Almásiné Somogyi Zsuzsa, régiófelelős is erőteljesen bekapcsolódott a szervezésbe. S láss csodát, a mese végén egy jól szervezett, hangulatában kitűnő díjlovas verseny született, kitűnő díjlovasokkal, remek programokkal!  

Lejegyezte: Szabó Zsuzsa

 

 

Mezőhegyes CDN-A*/B  díjlovas verseny a lovasok szemszögéből

Már pár éve gondolkodtunk többen hogy a mezőhegyesi pálya egy nagyobb verseny rendezésére is alkalmas lehet. Az idén tavasszal jutottunk el oda hogy kezdeményezzük a Ménesbirtok vezetőségénél ennek a létrejöttét.

A nagyon komoly hagyományokkal bíró ménes egy korszerű négy évszakos  pályával közvetlenül az istállók és a Nóniusz Hotel előtt tette lehetővé a verseny lebonyolítását. Szállást a Hotelben vett igénybe mindenki. A  szobák XVIII. századi bútorokkal felszereltek, tv, minibár, állatbarát, a konyha kiváló és az árak nagyon kedvezőek. Helyben, a lovainktól és a pályától néhány méterre tudtunk étkezni, aludni. A lovaink kiváló boxokban lettek elhelyezve és maximális biztonságban hiszen éjjeliőr van a telepen és közel voltunk hozzájuk.

A szállodát és a pályát az évszázados platánfák választják el, így a versenyt és a melegítést árnyékból, de akár az étterem teraszáról lehet követni. Az istálló kiváló, az ott dolgozók barátságosak. Mindenki mosolygott, a nézők érdeklődéssel figyelték a lovasokat, azt hiszem sokan most láttak először magasabb szintű díjlovaglást.

Külön emelte a rendezvény színvonalát hogy kommentátor segítette a versenyiroda munkáját, így a lovasokat bemutatták. A Ménesbirtok számtalan komoly, nemzetközi rendezvényt szervez, ezt a profizmust éreztük végig, akár a hangtecnika, felszerelés, elhelyezés során.

Én régen nagyon sokszor megfordultam, tanultam Mezőhegyesen és olyan városnak ismertem meg ahol mindenki barátságos és vidám. Most ezt csak alátámasztani tudom, azt láttam hogy mindenki jól érezte magát. Volt közönség, a Ménesbirtok vezetői végig ott voltak a pálya mellett és érdeklődéssel figyelték a versenyt.  Az emberek megszólítottak, kérdezgettek a díjlovaglásról, lovakról, lovasokról, nagyon jóleső érzés volt. Bízom abban hogy ez csak az első verseny volt ebben a műemlékekkel teli de lovas szempontból minden igényt kielégítő városban.

Lejegyezte: Babinszky Zsuzsa régiófelelős

 

Élő közvetítés

NEVEZÉS RAJTENGEDÉLY ÜGYFÉLKAPU VERSENYNAPTÁR Programgyűjtemény Régi oldal Magyar Lovas Szövetség FEI EURODRESSAGE

KAPCSOLATOK

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 70 426 4500
Licenc ügyintézés MLSZ:
+36 1 499 9950

Facebook